DAB - Digital Audio Broadcast

Radioer
Antenner
Adaptere
Antenne adapter

DAB - Digital Audio Broadcasting

Norsk radio ble gjennom året 2017 digitalisert og har gitt norske forbrukere et bedt utvalg med kanaler å lytte til. For å kunne ta del i dette tilbudet trenger du en DAB mottaker installert i din bil.

 

Hvordan får jeg DAB i bilen?

Det finnes flere måter å få dab i bilen! Hvis det finnes muligheter for å bytte ut hele radioen i bilen, anbefaler vi deg å gjøre dette. Men om dette ikke er et alternativ for deg, fortvil ikke. Da har vi universale adaptere som er enkelt å koble opp og montere. Med et DAB adapter kan du motta digital sendingen og overføre disse til bilens radio eksempel vis via en FM frekvens. Ergo behovet for å bytte ut din gamle FM radio er ikke nødvendigvis eneste løsning. Tekst som kanal og sang informasjon vises i bilen/radioens display, med full kontroll via en diskre plasseringsvennlig trådløs fjernkontroll.

Oppgradering til DAB

Bileiere over hele landet vil nå med overgangen fra FM til DAB måtte gjøre en oppgradering av utstyr i bilen sin, hvis de forsatt ønsker å lytte til radio. Løsninger for oppgradering kan deles inn i tre kategorier: 1. Radiobytte, 2. Integrert adapter og 3. Plug and Play-adaptere. Alle kategoriene har sine fordeler og ulemper.

 

1.    Radiobytte

Bytte av bilradio vil i de aller fleste tilfeller være løsningen du blir mest fornøyd med. Utvalget av produkter er stort, med produkter i alle prisklasser. Ved å bytte ut bilradio i biler det ikke er en standard størrelse på radioen du bytter ut, vil det også tilkomme nødvendig tilbehør som, radioramme, kabel overganger for strøm, antenne og eventuelt adaptere for rattkontroller. Fordelen med å bytte ut radioen i bilen blir at den nye radioen blir helt integrert i bilens dashbord uten ekstra forstyrrende elementer, samt at betjeningen blir mer trafikksikker. Ulempen er ofte at dette kan være noe mer kostbart. Om du ikke er kyndig i bilelektronikk anbefales det at du oppsøker en spesialist for riktig produktvalg og eventuelt montering.

Vis meg radio valg>>

 

2.    Integrert adapter

Med integrert adapter får du en skult løsning hvor elektroniske styrebokser er gjemt i bilens dashbord ol. Noen systemer er helintegrert og kan da helt betjenes fra bilens knapper, mens noen trenger en separat fjernkontroll for å betjene systemet. Fordelene med helintegrerte systemer er at disse tilfører originalradioen en funksjon den ikke hadde originalt, og blir en helt skjult løsning uten endringer i dashbord. Den delintegrerte varianten blir også stort sett skjult. Overføringen av signaler gjøres via FM eller AUX men ulempen er da at betjeningen foregår via en trådløs fjernkontroll.

 

3.    Plug and play adaptere

Dette er den enkleste grad for oppgradering. Dette blir en enhet som mates med strøm fra bilens sigarett tenner kontakt og blir en enhet som kommer i «veien» for andre funksjoner i bilen. Fordelen er at disse ofte er billige, men ulempen blir ofte mye kabler som kommer i veien for bilens funksjoner.

I vårt sortiment over DAB produkter finner du løsninger helt fra det enkle til det mest avanserte utstyret. Om det er en adapter eller et komplett radiobytte du søker, finner du løsningen din her på våre hjemmesider.

Vis meg plug and play adaptere>>

 

 

Antennen - Fellesnevner for alle DAB løsninger

Felles for alle DAB løsningene, om det så er en plugg and play løsning eller et radiobytte, er at de alle løsningene trenger en god antenne for å kunne fungere tilfredsstillende. Frekvensområdet DAB sendes i er fra 174MHz til 240MHz som er vesentlig mye høyere i frekvensområde hvor du normalt har mottatt FM i. Her kunne vi ha publisert en lang avhandling på hvordan frekvenser og bølgelengder påvirker antennen, men vi har valgt å korte dette ned til at det i praksis betyr at antennen du har mottatt FM på, ikke er særlig egnet til å motta DAB med og behovet for en antenneløsning til å motta DAB med er stor. DAB signalene sendes med en vertikal vridning, som igjen betyr at det er vesentlig viktig at antennen som benyttes til å motta DAB med står vertikalt montert
 

Trenger jeg egen antenne for motta DAB?

Ettersom DAB sendes i et mye høyere frekvensområde enn FM er den beste løsningen å bytte ut eller legge til en egen DAB antenne. Her gjelder fortsatt reglene for god gammeldags antenne teknikk, og beste plassering av antennen for best mulig mottak er midt på taket. Men siden de aller fleste vegrer seg for å bore et hull i taket og plassere en antenne i det, finnes det gode alternativ som for eksempel vindusantenner. Det som er viktig å bite merke i er at de nye digitale signalene du skal ta ned for å lytte til DAB sendes med en vertikal vridning. Det vil med andre ord si at hvordan du faktisk monterer antennen har stor påvirkning på signal styrken du klarer å motta. Faktisk så brutalt at det er signal eller ikke signal. I praksis vil det si at antennens pisk eller antennenes film (glassantenner) må stå plassert vertikalt rett opp og ned.

Vis meg DAB antenner>>

 

 

Antenne løsninger

 

Vindusantennenacx 2004138 smart vindusantenne

-  er en enkel løsning til å motta DAB med.

-  er enkel å montere (DIY)

-  må IKKE monteres bak sol film.

-  fungerer dårlig på vinduer med varmetråder

-  er ikke en god løsning på armerte / forsterkede ruter

 

Ettermontering av en vindusantennen er den vanligste måten å motta DAB signalene på. Antenne limes på ett av bilens vindu og er forholdsvis enkel å få til å virke.

 

 

 

Antenne med utvendig pisk acx 2004299

-  er den beste løsningen til å motta DAB med.

-  har færre begrensninger.

-  krever litt mer montering.

 

Den beste måten å motta DAB signalene på, er å montere på en utvendig takantenne. Taket på bilen vil i de aller fleste tilfeller være den beste plassen å motta DAB signalene på. Her står antennen fritt og er ikke skjermet fra bilens karosseri. Antennen får også det beste jordplanet for optimalt mottak på taket. Derfor anbefaler vi å bruke en antenne med utvendig pisk for best mulig mottak av DAB. Dette er selvfølgelig ikke løsningen for biler med helt glasstak. 
Original antennen

For biler som allerede er utstyrt med en utvending antenne, kan bruken av en antenne splitter være et alternativ. Med antennesplitter mener vi en adapter som kan kobles inn i den eksisterende antenne kretsen og ta ut DAB frekvensene du ønsker til ditt DAB produkt. Med denne løsningen slipper mann å strekke opp en ny antenne kabel. Med antennesplitter benytter mann kabelen som kommer fra den eksisterende antennen til å motta både FM og DAB.  En forutsetning for at denne løsningen skal fungere, er at antennen løsningen benyttes på, ikke har frekvensfilter. Har antennen filter betyr det at antennen er avstemt til å ta inn et gitt frekvensområde. Så på en bilradio antenne vil det gjelde FM området.
 

Antennesplitter2004954 acx antenne splitter

-  brukes sammen med bilen eksisterende antenne
-  har enkel oppkobling
-  krever lite montering
-  fungerer bra med original antenner med utvendig pisk*
-  fungerer ikke på biler med diversity antenne

 

* er avhengig av at antenne systemet på bilen ikke har frekvensfilter
 

 

Vil en antennesplitter fungere på min bil?

Det finnes hundretalls antenneprodusenter som leverer antenner til bilindustrien. Noen bil og antenne produsenter benytter frekvensfilter i/på antennene sine. Dette finnes det dessverre ikke noen fasit på, da dette kan variere fra produksjonsdato/modell. Den beste måten å finne ut om ditt antenne system vil kunne fungere med antennesplitter vil være å oppsøke en spessialist å få målt signalet som faktisk kommer gjennom antenne systemet. Men erfaringsmessig fungerer antennesplitter stort sett bra på biler med utvendig pisk som kan skrues av og byttes med pisk avstemt til DAB frekvensene. I vårt  ACX antennesplitter KIT er det i tillegg til antennesplitter også lagt med en riktig avstemt antennepisk. Denne kombinasjoen fungerer optimalt sammen og er den beste løsningen på markedet. I tillegg er den Norsk utviklet. Er bilen din original utstyrt med antenner i vindu viser målinger og erfaring at disse desverre ikke vil fungere tilfredsstillende sammen med en antennesplitter, da med veldig variert resultat. Det samme viser også målinger og erfainger rundt haifinne antenner designet til å motta FM med. 

 

X-faktorer som avgjør om antennespilitter vil fungere

  • Forutsetter at antenne system på bil er inntakt. Har eks. antenne fot fått vann inn i seg og korrusjon begynnt å spise kretskort, vil dette svekke signalene.
  • Forutestter at ikke antenne system er filtrert.

 

 


 

Frekvens fakta om radiosignaler

FM sendes i frekvensområde:     86 – 108Mhz
DAB sendes i frekvensområde:     174 – 240Mhz

Jeg ønsker ikke å bytte eller etter-montere antenne på bilen min!

I mange biler kan mann benytte seg av det som kalles en «DAB splitter» for å få inn DAB signaler på din radio. Dette er et antenne adapter som tar ut DAB frekvensene fra FM antenne systemet som sitter i bilen. Det kan nesten beskrives som et delefilter hvor de høye frekvensene blir sendt til Diskanten (i dette tilfelle DAB signaler) og hvor de lave frekvensen sendes til mellomtonen (i dette tilfelle FM signaler) DAB sendes i frekvensbåndet 174 – 240Mhz og FM sendes i 87 – 108MHz. For at en DAB splitter skal fungere optimalt for FM og DAB, er du avhengig av at bilens antenne klarer å ta med frekvenser fra 87 – 240Mhz.

Varen er på lager.
Varen er bestilt fra leverandør og leveringsdato er bekreftet.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varen må bestilles fra leverandør.
Varen befinner seg på fjernlager.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varene bestilles fra vår leverandørs lager.
Ubekreftet - Ta kontakt med kundesenter for nærmere informasjon.